Отпушване на канал на подов сифон

отпушване на канали подов сифон
отпушване на канали подов сифон

Основната и единствена задача на подовите сифони е да отвеждат отпадната вода до канализацията. Такива сифони има в мокрите помещения, най-често в баните, но могат да се срещнат и на подовата настилка на тераси или на двора в градина около мивката. Характерно при подовите сифони е формата на канала им. Той трябва да бъде структуриран с P-образна или S-образна форма, за да може да задържа част от оттеклата се вода, която в последствие играе ролята на тапа, която спира неприятните миризми от канализацията, да се върнат обратно в помещението. Подовите сифони се отличават един от друг и по начина си на оттичане. Едни са с долно оттичане, втори със странично оттичане.

Ефективни методи за отпушване на подов сифон

Отпушването на канал на подов сифон е важна задача за поддържане на функционалността на санитарните системи в дома. За да се предотврати заседнала вода и неприятни миризми, се изисква редовна поддръжка. Съществуват няколко ефективни метода за отпушване, включително използването на специализирани пробивки и химически разтворители. Домашният ремонт може да се опита също с методи като използване на вакуум или извиване на тънка тел в сифона. Въпреки това, за по-сериозни запушвания е препоръчително да се потърси помощ от професионален санитарен техник, за да се гарантира, че проблемът ще бъде разрешен без повреди на санитарната инсталация.

Отпушване на сифон с долно оттичане

Системата на подовите сифони е свързана с канала на мивката, когато се намират в банята или санитарния възел. Когато забележите, че водата се оттича бавно или след като пуснете вода в мивката – тя излиза през сифона, означава че каналът на сифона . Решението е да повикате добър водопроводчик, който да прокара специален уред (стоманизирана спирала или стоманизирана тел) по дължината на канала и да отстрани натрупалите се замърсявания. Обикновено това са отлагания от сапун или натрупвания от косми.

Отпушване на подов сифон със странично оттичане

Отпушване на сифони със странично оттичане е малко по-сложно в сравнение с отпушването на тези със долно оттичане. Разликата при тях е, че имат решетка, която предварително трябва да бъде демонтирана, за да стане възможно прокарването на уред за отпушванеСифоните със странично оттичане се делят още на два вида. Едните се наричани рогови, другите са със S-образна форма. И двата вида имат характерен отвор на входа на канала си, който обикновено е затапен, за да не пропуска неприятната миризма от канализацията. Точно под този отвор се намира и решетката. Преминаването през тези тесни отвори затруднява работата на каналджията. Допълнително на това S-образното пластмасово съединение на тръбата трябва също да бъде предварително демонтирано, отново за да преминат по-лесно инструментите, с които ще се отстрани блокажът.