Как да познаем дали имаме скрити течове в банята?

как да познаем скритите течове
как да познаем скритите течове

Дори и реално да не ги виждате, в банята ви е съвсем възможно да има скрити течове, които бавно, но сигурно да причиняват щети в помещението и да създават сериозни предпоставки за основен или поне частичен ремонт. Това разбира се, би ви донесло ужасно много непредвидени разходи, затова най-добре е в такъв случай да действате превантивно. Ако забележите дори един от долу изброените признаци за невидим теч, е наложително да вземете необходимите мерки, като прибегнете до услугите на специалисти по откриване на течове. Те имат нужния опит и екипировка, с които бързо и лесно ще намерят източника на предполагаемия теч без дори да преместят нещо в банята ви. Модерните технологии позволяват сигурно откриване на проблема и ефективно справяне с него. Така че независимо дали имате основания за притеснение или не, хубаво е да потърсите екип за откриване на течове, който да разреши ситуацията навреме. Можете да се ръководите от следните знаци, за да прецените вашето положение.

Определяне на скрити течове в банята: Признаци и проверки

Откриването на скрити течове в банята може да предотврати сериозни повреди и загуби на вода. Първите признаци за такива течове включват необичайно високи сметки за вода, мокри петна на стени или подове, както и муфтена или постоянно мокра тоалетна. Един прост начин за проверка е затварянето на всички водни кранове и след това следенето на брояча за вода. Ако броят нараства, има вероятност за теч. Освен това, визуален оглед на тръбите, смесителите и унитаза може да открие подозрителни влажни места или капки. Ако не сте сигурни, професионален санитарен техник може да извърши детайлна инспекция и ремонт на всякакви скрити течове, които биха могли да възникнат.

Повреден под. Освен ако нарочно не оставите водата да стои на пода дълго време, по пода на банята рядко може да има щети, причинени от вода. Това може да стане само ако някъде има теч. В случай, че подът в банята ви се деформира, напука или има петна с неясен произход, има вероятност причината да е скрита вода. Водата може да идва от тръба, поставена точно под пода, или да е стигнала дотам от друго място. В зависимост от вида на подовата настилка в банята ви, влагата може да я разводни и размекне. Плочките могат да се разлепят или да позволят да се разпаднат и да разкрият вода или влага отдолу под тях. Основата на подовата настилка също ще бъде влажна.

Петна по тавана. Ако имате баня на втория етаж, проверете тавана на стаята, която е точно под банята, за петна и следи от водни щети. Обаче, тъй като водата може да пропътува дълги разстояния, възможно е да намерите петна и много по-далеч. Понякога мокрият под в банята на втори етаж не причинява достатъчно просмукваща се влага, която да повреди нещо, намиращо се под нея. Всякакви кафяви, медни или тъмни петна по тавана са знак за вреден воден теч. Капещият таван е признак, че вода от теч е достигнала до мястото.

Миризма. Обикновено застоялата, стара вода от тръбите мирише лошо. Ако след като сте почистили основно банята си все още забелязвате миризма на мухъл и застояло, вероятно е да имате скрити течове. И тъй като водата е скрита, тя никога не може да изсъхне.

Бързо и качествено откриване на течове в Бургас от сертифицирана и опитна фирма.