Няма начин да не се вълнувате само при фиксирането на рекламните брошури с надпис Екскурзия Хавана. Емоцията е огромна, но това не трябва да пречи на добрата организация на пътуването. Започнете със събирането на полезна информация за Хавана. Не забравяйте, че Хаван разполага с изключително богата архитектура. Освен това, разходката по бреговата ивица, оформена от бул. Малекон, ще ви предложи релаксираща гледка към карибско море и неговите изумрудено сини води.

Активният сезон в Хавана е от декември до април, също така юли-август. В този период градът наистина оживява. Разбира се, ако не обичате препълнени улици с туристи и предпочитате по-спокойни дни, ориентирайте се към пътуване през пасивния сезон – от май до октомври.  В този период пътуването ви ще е значително по-евтино, хотелът ще е на по-ниска цена, заведенията няма да са пренаселени, но има голяма вероятност да има много дъждове.

До Хавана можете да стигнете със самолет. То се намира на 15 км. от града. Лесно ще се придвижите до центъра, ако използвате такси. В случай, че пристигате направо в Хавана, кацането ще е на терминал 3. Националните полети се посрещат на терминали 1 и 2.

Можете да използвате автобус за придвижване до Хавана, ако сте били първо в друга част на Куба. Добър вариант е също влакът. Куба разполага с добре развита железопътна система, достигаща до по-голямата част от населените места в страната.

Хавана ще ви завладее още в самото начало. В града непрекъснато звучи музика, независимо дали ще е в баровете или по улиците, Музиката ще ви съпътства навсякъде. Дори можете да се научите да танцувате румба, салса или мамбо от многобройните школи, предлагащи уроци по танци.

Магазините за сладолед са другата отличителна черта на Хавана. В Coppelia ще станете свидетели на огромни опашки за сладолед, но това е един вид традиция, която трябва да се спази.

С каквото и да се сблъскате в Хавана, просто се забавлявайте.